niedziela, 27 lipca 2014

Wegetariańska potrawka z pęczakiem i warzywami

Wegetariańska potrawka z kaszy pęczak z warzywami. Wymyśliłam, zrobiłam i zjadłam. W sam raz na popołudniowy posiłek w upalny dzień. Jeśli ktoś ma dość mięska, to polecam. Mniam:)
Składniki:
1 szklanka kaszy pęczak
2 duże pieczarki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki 
garść fasolki szparagowej zielonej i żółtej
olej roślinny
liść laurowy 
2 ziarna jałowca
łyżeczka sosu sojowego
pieprz
sól
natka pietruszki 

Wykonanie:
 W garnku zagrzać wodę, wrzucić fasolkę, liść laurowy oraz ziarna jałowca, posolić, popieprzyć. Po około\10 minutach gotowania dorzućić pokrojoną w grube plastry marchewkę. Gotować aż warzywa będą miekkie.  W osobnym garnku ugotować kaszę pęczak wedle instrukcji na opakowaniu. W tym czasie rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, zeszklić, dodać pokrojone pieczarki i czosnek. Smażyć tak, aby nie przypalić czosnku. Na koniec ugotowane warzywa wraz z wywarem wlać na patelnię z przysmożoną cebulą, pieczarkami i czosnkiem. Wymieszać. Gdy kasza się ugotuje dodać ją również na patelnie. Wymieszać. Podawać z natką pietruszki. Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz