czwartek, 16 czerwca 2011

Wiśniowo-serkowo:)

Oto przepis na przepyszny sernik z wiśniami w sam raz na upalne dni. Przepis zaczerpnęłam z Dobrych Rad, ale troszkę go zmodyfikowałam.

1kg twarogu lub serka homogenizowanego
450g wiśni (świeże lub mrożone)
300g herbatników
120g masła
1 szklanka kremówki
1 szklanka cukru
3/4 szklanki cukru pudru
8 łyżeczek żelatyny (bez gotowania)
aromat waniliowy
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady

Jeśli wiśnie są świeże, to należy je umyć i wydrylować , przełożyć do rondelka i dolać szklankę wody. Jeśli mrożone, to od razu do rondelka i wlać troszkę mniej niż szklankę wody. Następnie dosypać cukier i połowę żelatyny. Podgrzewać do rozpuszczenia. Do miski (o średnicy mniejszej niż tortownica) przelać wiśniową garaletkę i po wystudzeniu wstawić do lodówki lub zamrażalnika (zależy czy nam się spieszy czy nie) aż do stężenia. Herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać ze stopionym masłem. Tortownicę (ok.24cm) wyłożyć folią aluminiową i przełożyć na nią masę z herbatników, docisnąć i włożyć do lodówki. Pozostałą żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Kremówkę ubić z połową cukru pudru. Twaróg wymieszać z pozostałym pudrem, dodać aromat, przestudzoną żelatynę i bitą śmietanę. Gotową garaletkę wiśniową przełożyć na herbatniki, odwracając miskę. Następnie przykryć wszystko masą serową. Ciasto należy chłodzić w lodówce 10h. Przed podaniem ładnie udekorować startą czekoladą.
Polecam serdecznie:)

1 komentarz:

  1. kto robił takie piękne zdjęcia????

    OdpowiedzUsuń