niedziela, 12 czerwca 2011

Kolejne truskawkowe wariacje:)

0,5kg pięknych czerwonych truskaweczek
5 jaj
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru (lub mniej)
0,5 szklanki oleju
5 łyżek mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
bułka tarta i kawałek masła
cukier puder do dekoracji

Jajka, cukier, cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać olej, mleko i wszystko zmiksować. Gotową masę przelać do tortownicy (24cm) wcześniej natłuszczoną masłem i posypaną bułką tartą. Na wierzchu ułożyć truskawki tak gęsto jak się da (im więcej tym zdrowej). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza około 1h i 10 min. Na krótko przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Jeśli ktoś nie lubi truskawek polecam maliny lub śliwki, a może wiśnie... Smaczengo:)

4 komentarze:

  1. wygląda pysznie ciekawe czy tak samo smakuje;)

    OdpowiedzUsuń
  2. smakuje jeszcze lepiej, ale znam łakomczuchy, które mi prawie szansy nie dały na spróbowanie- żarłoki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no niestety dzisiaj o wszystko trzeba walczyc i sie rozpychac łokciami;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mysle ze jest tak pyszne jak wyglada

    OdpowiedzUsuń